GÖZLEMEVİ

GÖZLEMEVİ

Eyüboğlu Eğitim Kurumları, ortaöğretim kurumları arasında ilk gözlemevini kuran ve müfredatında astronomi dersine yer veren Türkiye’deki ilk okuldur.

Öncü ve yenilikçi bir yaklaşımla 1997-1998 eğitim öğretim yılında Çamlıca kampüsümüzde açılan ilk gözlemevimizle çeyrek asrı aşkın süredir öğrencilerimiz gökyüzü ile buluşmaktadır. Öğrencileri, tüm bilimlerin temeli niteliğindeki astronomi bilimi ile tanıştırmak, tüm bilim dalları arasındaki ilişkileri kavramalarını sağlamak amacıyla dünyadaki en yüksek teknolojik standartlarla ve donanımlarla kurulan ilk gözlemevimize 1999-2000 öğretim yılında ikinci bir gözlemevi daha eklenmiştir. 2014 yılında Kemerburgaz kampüsümüzde bir gözlemevi daha öğrencilerimizin kullanımına sunulmuş; 2017 yılında ise aynı kampüsümüzde Planetaryum açılmıştır. Gelişen teknolojiyle genç kuşağın büyük bir bölümünün ilgisini çeken astronomi, aktif öğrenme alanları olan gözlemevlerimiz ve planetaryumumuz ile daha da ilgi çekici hale gelmektedir.

Astronomi Eyüboğlunda yaşayarak öğrenilir

Müfredatındaki astronomi derslerinin yanı sıra, her seviyeden öğrencilerimiz ile gözlemevlerimizde teleskopla gözlem çalışmaları, gece gözlemleri yapılır. Planetaryumdan astronomi ile birlikte coğrafya gibi farklı derslerde de yararlanılarak öğrencilerimizin bu öğrenme ortamlarından yararlanması sağlanır. Okulumuz, çeşitli aktiviteler aracılığı ile öğrencilerini gözlem yapmaya ve gökyüzü fotoğrafçılığı alanında ürünler ortaya koymaya teşvik eder. 1997 yılından bu yana düzenlenen, geleneksel etkinliklerimiz arasında yer alan Gökyüzü ve Astronomi Şenliği geleceğin uzay bilimcilerinin geniş olanaklarla buluştuğu, çeşitli öğrenci sunumlarıyla zenginleşen okulumuza özgü, özel bir etkinliktir. Öğrencilerimiz her yıl NASA tarafından düzenlenen “Scientist for a Day” makale yarışmasına katılarak astronomi üzerine bir konuda bilimsel makale yazma deneyimi yaşarlar. Dünya çağında gerçekleşen bu yarışmada öğrencilerimizin ödül kazanması gurur kaynaklarımızdandır.

Charles Moss Duke
Chris Hadfield
Gözlemevi Çocuklar

Dünyaca ünlü astronotlardan Eyüboğlu Gözlemevi’ne Ziyaret

Amerikalı astronot Charles Moss Duke, 1972’de Apollo 16 göreviyle, insanlığın uzaya yolculuğunun en önemli adımlarından biri olan Ay’a ayak basan astronotlardan biridir. Kendisi, 27 Eylül 1997 tarihinde Eyüboğlu Eğitim Kurumları Çamlıca kampüsünde öğrencilerimizle bir araya gelerek, bu eşsiz tecrübesini öğrencilerimizle paylaşmış, meşhur Ay yürüyüş fotoğrafını öğrencilerimiz için imzalamıştır. Uzayda yürüyen ilk Kanadalı astronot ünvanına sahip Chris Hadfield, Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) komutanlığı görevini üstlenmiş, uzayda uzun bir süre geçirmiş ve uzaydan paylaştığı müzik ve günlük yaşama ilişkin kısa videolarıyla bir çok insanın ilgisini uzaya yöneltmiş ve merak uyandırmıştır. Chris Hadfield, 15 Mayıs 2018 tarihinde okulumuzda öğrencilerimizle bir araya gelerek gözlemevimizi ziyaret etmiştir.

Gökyüzüne yüksek standartlardaki teknik donanımımızla bakıyoruz

Gözlemevlerimizde iki adet Meade LX200 model, 30 cm ayna çapına sahip teleskop, bir adet de Meade LX600 model 35 cm ayna çaplı teleskop bulunmaktadır. Teleskoplarımız elle veya bilgisayar desteğiyle kontrol edilebilmektedirler. Hafızalarında bulunan yaklaşık 145 bin gökcismine tek bir tuşla yönelen teleskoplarımız, beraberinde gelen bilgisayar programı ile milyonlarca gökcisminin gözlemini olanaklı kılmaktadır. LX600 model teleskobun üzerinde bulunan Starlock donanımı sayesinde takip edilen gökcisimleri kaçırılmadan gözlenebilmektedir.

Gözlemevi
Gözlemevi

Güneş Gözlem Ekipmanları, Filtreler, Göz Mercekleri

Teleskobun önüne takılan özel Güneş filtreleri kullanılarak tehlikesiz bir şekilde Güneş gözlemlenebilmekte, Güneş’in renkküre (kromosfer) ve ışıkküre (fotosfer) tabakaları ve bu tabakalardaki patlamalar ve lekeleri incelenebilmektedir. Güneş filtrelerinin dışında, Meade 4000 serisi filtrelerle Ay ve gezegenlerin krater ve renkli kuşakları ayrıntılı incelenebilmekte, Narrow Band 911N filtresiyle bulutsu gözlemleri yapılabilmektedir. Meade ve Bresser’e marka 5 mm – 40 mm aralığında çok sayıda göz merceği sayesinde gökcisimleri, farklı büyüklük ve ayrıntıda gözlemlenebilmektedir.

Görüntü Kayıt Ekipmanı

Celestron Nightscape renkli CCD Kamera ve Canon 6D Kamera bir adaptör sayesinde teleskoba takılmakta ve gökcisimlerinin görüntüsü kaydedilebilmektedir. Kaydedilen dijital görüntüler bilgisayar ortamında işlenebilmekte, bilimsel araştırmalar için veri olarak kullanılabilmektedir. Ayrıca önemli gök olayları gerçekleştiğinde, teleskoptaki görüntü okulumuzun web ağı sayesinde sınıflarda canlı olarak gösterilebilmektedir. Gözlemevlerimizi koruyan 3 metre çapındaki kubbeler, dünyanın önde gelen kubbe firmalarından ASH-DOME'dan alınmış, Amerika’dan getirilerek kampüslerimize monte edilmiştir.